Nieuws
30-06-2025

Samen werken aan een klimaatbestendig bedrijventerrein

Minder overlast, meer biodiversiteit én een toekomstbestendig pand

Ook ondernemers voelen de gevolgen van klimaatverandering. De wateroverlast van bedrijventerrein Euvelgunne, bijvoorbeeld, was zo groot dat het gevoeld werd tot in het centrum van Groningen. Ondernemers van dit bedrijventerrein werken al geruime tijd met de gemeente samen aan hittestress, wateroverlast en het versterken van de biodiversiteit. “Klanten vinden het doorgaans interessant.”

Alternatieven voor een groen dak

Rubix Groningen zit sinds 2017 aan de Rigaweg. Het bedrijf levert onderdelen en service voor zware productieprocessen, zoals kettingen en tandwielen. Rubix hecht aan een groen imago en wilde investeren in klimaatadaptieve maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte en zware regenval, terug te dringen. “We hebben met de gemeente verschillende mogelijkheden verkend”, vertelt Martin Smitshoek, eigenaar van het pand. “Eerst wilden we graag een groen dak. Maar dat werd te zwaar voor de constructie. Daarna zijn we naar andere oplossingen gaan zoeken.”

Slimme oplossingen tegen wateroverlast

Aan de zuidkant van het gebouw kwam een wadi die regenwater opvangt. Aan de noordkant legde Rubix parkeerplaatsen aan met verhoogde uitstapstroken. Onder die stroken zitten infiltratiekratten die het water tijdelijk vasthouden en langzaam laten wegzakken in de bodem. Even wennen, geeft eigenaar Martin Smitshoek toe: “Ik dacht eerst: waar zadel ik mijn personeel mee op? Maar we houden wél onze voeten droog. En als we het riool hadden moeten vervangen, had de straat twee jaar opengelegen. Dat wil je echt niet.”

Toiletten spoelen weer door dankzij speciale buizen

Aan de Emdenweg had UTS Van Hoek flinke wateroverlast. “Het water bleef staan tot het asfalt aan toe,” vertelt Leonard Venhuizen. “We konden de toiletten niet doorspoelen omdat het riool de regen niet aankon.” De oplossing was een systeem van speciale buizen die het regenwater opvangen en ondergronds afvoeren naar een sloot. Omdat een groen dak niet mogelijk was en er zware voertuigen over het terrein rijden, moest de ondergrondse constructie extra stevig zijn. Daarvoor waren uitgebreide berekeningen nodig.

Maatwerk voor elk bedrijf dankzij hulp van de gemeente

Het bedenken en uitvoeren van maatregelen kost tijd en afstemming. “Het was een gepuzzel met veel partijen,” zegt Leonard Venhuizen. “Je moet uitzoeken hoe het riool loopt, dat soort dingen.” Gelukkig speelde de gemeente hierin een grote rol. “We zijn helemaal ontzorgd. Ze schakelden snel en hielden rekening met onze situatie. Alleen hadden we dit niet gered.” Volgens Willem Huizing Buiter van de gemeente Groningen vraagt elk bedrijf om een eigen aanpak: “Bij de één maken we een wadi, bij de ander een groen dak. En bij Olijslager zuiveren planten het binnenrioolwater in een helofytenfilter. Elk bedrijf heeft zo z’n eigen noviteitje. Het is altijd maatwerk.”

Elke ondernemer heeft z’n eigen ‘noviteitje’

Ook Rubix kijkt tevreden terug op de samenwerking met de gemeente. Martin Smitshoek: “Je weet wel dat er maatregelen zijn, maar het is fijn als iemand je echt helpt om de stap te zetten. Iedereen is zich bewust van het belang.” Voor Rubix zit er ook een praktisch voordeel aan: “Het maakt je pand beter verkoopbaar voor de toekomst.”

Je geeft je pand meerwaarde door het toekomstbestendig te maken

Ook Rubix kijkt tevreden terug op de samenwerking met de gemeente. Martin Smitshoek: “Je weet wel dat er maatregelen zijn, maar het is fijn als iemand je echt helpt om de stap te zetten. Iedereen is zich bewust van het belang.” Voor Rubix zit er ook een praktisch voordeel aan: “Je geeft je pand meerwaarde door het toekomstbestendig te maken.”

We merken nu al meer biodiversiteit op het terrein

Inmiddels trekken de bloemen bij de afwateringsloot achter UTS allerlei insecten en vlinders aan, en zijn er spontaan lisdodden gaan groeien. Leonard: “Het nemen van maatregelen tegen klimaatverandering wordt steeds actueler. We hebben samen ontsteend, vergroend en voor afwatering gezorgd.”

Interesse of wil je meer informatie?

Op dit moment kijkt de gemeente ook samen met andere bedrijventerreinen naar klimaatadaptieve maatregelen. Hierbij worden ook thema’s als economie, netcongestie en ondermijning meegenomen. Interesse of wil je meer informatie? Kijk op deze website of neem contact op met Willem Huizing Buiter of Eric Ebbers via 14 050 of [email protected]. Ook bedrijvenverenigingen denken graag met ondernemers mee en dragen in sommige gevallen bij aan de kosten of met hun netwerk. Kijk hier voor meer informatie.

Foto: medewerkers van gemeentes Assen en Leeuwarden bekijken de uitstapstroken bij Rubix

Meer Nieuws

Jaarlijkse WOS-dag vol activiteiten over klimaatadaptatie en water

ClimateScan genomineerd voor de WOW-Prijs

Water: wat als we er (soms) te veel van hebben?

Flinke subsidie voor groen schoolplein