Het klimaat in Nederland verandert en Noord-Nederland staat voor grote uitdagingen. Stijgende zeespiegels, extreme neerslag, droogte en hittegolven hebben ingrijpende gevolgen voor onze regio. Binnen een paar kilometer vinden we hier een unieke variatie aan landschappen – van kustgebieden tot zandgronden en stedelijke gebieden – die elk op hun eigen manier kwetsbaar zijn.
Uitdagingen in Noord-Nederland
In het Waddengebied bedreigen overstromingen en kusterosie de veiligheid van bewoners en ecosystemen. Landinwaarts zorgen verzilting, droogte en biodiversiteitsverlies voor druk op de landbouw. Op de hogere zandgronden leidt minder neerslag tot uitdroging en drinkwatertekorten. In de steden nemen de gevolgen van extreme weersomstandigheden toe: hitte, wateroverlast en bodemdaling zetten infrastructuur, huisvesting en volksgezondheid onder druk.

Samenwerken aan een klimaatrobuust Noord-Nederland
Die uitdagingen vragen om actie. Om prettig te blijven wonen, werken en leven in onze regio, is samenwerking essentieel. Klimaatadaptatie vraagt om slimme en structurele maatregelen die alleen succesvol kunnen zijn als ze breed gedragen worden. Overheden, bedrijven en kennisinstellingen hebben elkaar nodig om duurzame en innovatieve oplossingen te ontwikkelen en toe te passen. Gelukkig beginnen we niet helemaal vanaf nul en gebeurt er al heel veel, wordt er al veel samengewerkt én wordt er grondig onderzoek gedaan naar klimaatadaptatie. En daar kunnen we van leren. Het Klimaatadaptatieplatform is de plek waar alles rondom klimaatadaptatie in Noord-Nederland samenkomt. Door alle informatie op één plek te verzamelen hopen we zo bij te dragen aan de klimaatrobuuste regio.

Klimaatadaptatieplatform Noord-Nederland
Klimaatadaptatieplatform Noord-Nederland is een initiatief van Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Hanze, Rijksuniversiteit Groningen, Alfa College, Noorderpoort en Global Center On Adaptation, vóór Noord-Nederland. We verbinden overheden, onderwijs en bedrijven om de regio versneld bestendiger te maken tegen het veranderende klimaat. We inspireren elkaar en faciliteren daarmee onze samenwerking. We laten aansprekende projecten en initiatieven van partners zien, daarmee zetten we andere partijen aan om ook in beweging te komen. Daar ligt de kracht van Klimaatadaptatieplatform Noord-Nederland.
Klimaatadaptatie is geen opgave van de toekomst, maar een taak voor vandaag. Wil je samen met ons bijdragen aan een veerkrachtig en toekomstbestendig Noord-Nederland? Neem contact met ons op en ontdek hoe je kunt bijdragen.
Onze uitgangspunten

Kennis die groeit
Wij brengen professionals samen om expertise en ervaringen te delen. Of ze nu werken bij overheden, bedrijven en kennisinstellingen, door samenwerking creëren we duurzame oplossingen die Noord-Nederland versterken.

Samen werken aan veerkracht
Klimaatadaptatie vraagt om een integrale aanpak. We verbinden onze kennis, ervaring en onszelf en anderen om de regio veerkrachtig en toekomstbestendig te maken.

Voorbereid op extremen
Door kennisdeling en praktijkvoorbeelden zorgen we dat we in Noord-Nederland beter voorbereid zijn op veranderende klimaatomstandigheden.

Van innovatie naar actie
Ons online portal biedt concrete tools, inspirerende cases en de juiste connecties om klimaatadaptatie om te zetten in gerichte actie.

Onze visie
Klimaatadaptatie vraagt vanuit een maatschappelijke opgave om een radicale systeemverandering. Alles en iedereen is nodig, wordt erdoor geraakt en dient anders in beweging te komen.
Het Klimaatadaptatieplatform is een netwerkorganisatie van verschillende partijen uit Noord-Nederland en fungeert als katalysator voor het aanjagen van klimaatadaptatie.

Onze missie
Het bieden van een platform voor het creëren en onderhouden van stabiele en productieve samenwerkingen tussen alle partijen betrokken bij klimaatadaptatie in Noord-Nederland: kennisinstellingen, overheden, bedrijven, burgers (quadruple helix). Samen werken aan een klimaatrobuust Noord-Nederland.
Wat je hier vindt:
- Inzichten uit onderzoek en beleid, speciaal voor Noord-Nederland.
- Tools en richtlijnen om echt stappen te zetten.
- Ervaringen van anderen die al stappen hebben gezet.
- Mogelijkheden om samen te werken en kennis te delen.