Kennisontwikkeling

De rol van verbondenheid met de omgeving in klimaatadaptatie

Hanze

Lessen uit het Arctisch gebied en Noord-Peru

Klimaatverandering zorgt wereldwijd voor grote veranderingen. Dit promotieonderzoek bekijkt hoe lokale gemeenschappen in het Arctisch gebied en Noord-Peru zich aanpassen aan deze veranderingen. Het onderzoekt de rol van verbondenheid met de omgeving – de speciale band die mensen voelen met hun leefgebied – en hoe dit hen helpt om te anticiperen op en zich aan te passen aan klimaatverandering. Door te kijken naar hun ervaringen en verwachtingen over de toekomst, biedt dit onderzoek nieuwe inzichten voor duurzame aanpassing aan klimaatverandering.

Onderzoek

Vraagstelling

Hoe helpt de band die gemeenschappen hebben met hun omgeving bij het aanpassen aan klimaatverandering, en welke lessen kunnen we daaruit trekken voor duurzame klimaatadaptatie oplossingen?

Doel

Het doel van het onderzoek is om beter te begrijpen hoe gemeenschappen hun omgeving ervaren en welke invloed deze verbondenheid heeft op hun reactie op klimaatverandering. Deze kennis kan helpen om klimaatadaptatie beter af te stemmen op de behoeften en waarden van lokale gemeenschappen.

Impact

De inzichten uit het onderzoek kunnen bijdragen aan duurzamere klimaataanpassingsstrategieën, die rekening houden met de plaatsverbondenheid van gemeenschappen. De resultaten kunnen beleidsmakers en gemeenschappen helpen om beter rekening te houden met lokale waarden en ervaringen bij het plannen van klimaatadaptatie. Door in te spelen op de bestaande band die mensen hebben met hun leefomgeving, kan klimaatbeleid effectiever en duurzamer worden.

Verwachte resultaten

Verwachte resultaten zijn onder andere gedetailleerde beschrijvingen van de plaatsverbondenheid en toekomstvisies van de onderzochte gemeenschappen. Deze bevindingen kunnen dienen als basis voor nieuwe benaderingen binnen klimaatadaptatiestrategieën, waarin lokale waarden en verbondenheid met de omgeving centraal staan. 

Valorisatie

De resultaten van dit onderzoek worden gedeeld met beleidsmakers, lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden, met als doel klimaataanpassingsstrategieën breder en effectiever te implementeren. Daarnaast hoopt het onderzoek bij te dragen aan een bredere bewustwording van de cruciale relatie tussen mensen en hun omgeving bij het vormgeven van klimaatbeleid. 

Partner

Rijksuniversiteit Groningen

Meer Kennisontwikkeling

Groenblauwe oplossingen: kansen en risico’s

Bloemenveld

“We willen graag dat leerlingen milieubewuster worden”

Onderzoeksprogramma: Floating Future

GINA: Natuurlijke oplossingen voor stedelijke klimaatuitdagingen